L'ENTITAT

Història

Tot va començar, fa quasi 50 anys, amb un grup de pares i mares de persones amb discapacitat, els quals tenien una necessitat comú: atendre als seus fills i filles. Van fundar, l’abril del 1968, la “Asociación de Ayuda al Subnormal A.A.S. ” impulsats per el senyor Portabella, el qual presidia un Centre Mèdic Social de l’Hospitalet, ubicat al carrer Campoamor i va servir de seu inicial per a la associació. Els hi van cedir una sala on van començar unes tasques senzilles de caire laboral i habilitador, també oferien atenció mèdica a les persones amb discapacitat i les seves famílies. Aquest centre era una espai veïnal per a tot el barri.

 • 1968

  Es crea la “Asociación de Ayuda al Subnormal A.A.S.” al carrer Campoamor. En la qual es fan tasques de caire laboral i habilitador així com s’ofereix atenció mèdica a les persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies.

 • 1969

  L’Associació creix i hi han 150 socis/es.

 • 1970

  Creació del “Centro de laborterapia” amb 12 adults els quals fan sobretot feines de manipulació. Es promou la creació d’una escola d’educació especial.

 • 1971

  Es col·loca la primera pedra del centre d’educació especial a l’avinguda can Serra.

 • 1977

  L’Associació es trasllada al carrer San Pedro i l’escola continua.

 • 1980

  Torna a traslladar-se l’associació al carrer San Francisco Javier a la qual ja hi han 30 usuaris i es crea una secció esportiva. L’escola continua.

 • 1986

  Trasllat a l’avinguda can Serra, al solar que hi ha a continuació de l’escola d’educació especial, cedits per l’Ajuntament. Ja hi han 70 adults amb discapacitat intel·lectual.

 • 1999

  Tanca l’escola d’educació especial i es trasllada a l’avinguda Josep Tarradellas, l’actual Centre d’Educació Especial Estel Can Bori.

 • 2003

  L’associació obre una llar- residència a la ubicació de l’antiga escola. Amb 15 residents.

 • 2018

  Obrim una nova residencia a l’avinguda Josep Tarradellas, amb 8 residents. Actualment l’Associació està formada per un centre ocupacional amb 73 usuaris, un centre especial de Treball amb 39 treballadors i 2 llars-residències amb 23 persones ateses.

logo antigüo fundación Alpi

Perquè el nom d'Alpi?

Doncs, va ser arran d’una llegenda del poble d’Alp, en el qual un animal, concretament un cérvol, tot i les seves diferències amb la resta d’habitants, un hivern es va acostar al poble, buscant aliment i encara que, al començament rebutjava el contacte amb les persones, poc a poc va integrar-se en el poble i la seva gent com un més. De fet, es va convertir en habitual veure’l passejar pel poble i acceptar el menjar i la companyia d’infants i adults del poble. Aquesta història, va animar als fundadors d’Alpi, a posar aquest nom a l’entitat, ja que realçava un gran exemple d’integració que al cap i a la fi, era l’objectiu principal del perquè de la seva fundació.