L'ENTITAT
Història
Tot va començar, fa quasi 50 anys, amb un grup de pares i mares de persones amb discapacitat, els quals tenien una necessitat comuna: atendre els seus fills i filles.
Van fundar, l’abril del 1968, la “Asociación de Ayuda al Subnormal A.A.S.” impulsats per al senyor Portabella, el qual presidia un Centre Mèdic Social de l’Hospitalet, ubicat al carrer Campoamor i va servir de seu inicial per a l’Associació.
Els hi van cedir una sala on van començar unes tasques senzilles de caràcter laboral i habilitador, també oferien atenció mèdica a les persones amb discapacitat i les seves famílies. Aquest centre era un espai veïnal per a tot el barri.
-
1968
Es crea la “Asociación de Ayuda al Subnormal A.A.S.” al carrer Campoamor. En la qual es fan tasques de caire laboral i habilitador així com s’ofereix atenció mèdica a les persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies.
-
1969
L’Associació creix i hi han 150 socis/es.
-
1970
Creació del “Centro de laborterapia” amb 12 adults els quals fan sobretot feines de manipulació. Es promou la creació d’una escola d’educació especial.
-
1971
Es col·loca la primera pedra del centre d’educació especial a l’avinguda can Serra.
-
1977
L’Associació es trasllada al carrer San Pedro i l’escola continua.
-
1980
Torna a traslladar-se l’associació al carrer San Francisco Javier a la qual ja hi han 30 usuaris i es crea una secció esportiva. L’escola continua.
-
1986
Trasllat a l’avinguda can Serra, al solar que hi ha a continuació de l’escola d’educació especial, cedits per l’Ajuntament. Ja hi han 70 adults amb discapacitat intel·lectual.
-
1999
Tanca l’escola d’educació especial i es trasllada a l’avinguda Josep Tarradellas, l’actual Centre d’Educació Especial Estel Can Bori.
-
2003
L’associació obre una llar- residència a la ubicació de l’antiga escola. Amb 15 residents.
-
2018
Obrim una nova residencia a l’avinguda Josep Tarradellas, amb 8 residents. Actualment l’Associació està formada per un centre ocupacional amb 73 usuaris, un centre especial de Treball amb 39 treballadors i 2 llars-residències amb 23 persones ateses.
Doncs, va ser arran d’una llegenda del poble d’Alp, en el qual un animal, concretament un cérvol, tot i les seves diferències amb la resta d’habitants, un hivern es va acostar al poble, buscant aliment i encara que, al començament rebutjava el contacte amb les persones, a poc a poc va integrar-se en el poble i la seva gent com un més.
De fet, es va convertir en habitual veure’l passejar pel poble i acceptar el menjar i la companyia d’infants i adults del poble.
Aquesta història va animar als fundadors d’Alpi, a posar aquest nom a l’entitat, ja que realçava un gran exemple d’integració que, al cap i a la fi, era l’objectiu principal del perquè de la seva fundació.